Et hjem for alle som er berørt av kreft.

22. desember 2020

En kort definisjon på kreft er sykdommer som oppstår når noen celler et sted i kroppen mister selvkontroll.


De begynner plutselig å dele seg og vokse fordi arvematerialet, som styrer cellenes aktivitet, blir skadet. Det som skjer med cellene våre når vi får kreft, er på mange måter det som skjer med oss som mennesker også. Vi mister litt av den trygge kontrollen. På livet. På fremtiden. På kroppen. På tanker og følelser.

Hvorfor trenger vi Maggie’s i et land med et av verdens beste helsevesen?

Da Davina Rosemary Talén etter mange år med aktiv behandling endelig fikk kontroll på kreften, følte hun seg langt fra frisk. Hun forsøkte å fungere normalt, men var preget av mange år med fysiske og psykiske påkjenninger. Etter noen måneder fikk hun besøk av en legevenn fra England, som så og forsto hvordan Davina egentlig hadde det. Beskjeden var klar og tydelig: Du trenger Maggie’s. Noen uker etter var Davina på vei til London for å besøke Maggie’s-senteret der.

Davina Rosemary Talén

Hvilke tanker gjorde du deg på veien dit, Davina?

-Jeg var så takknemlig for den fantastiske behandlingen jeg hadde fått. Samtidig var jeg utslitt av den samme behandlingen, og jeg var utslitt av mine egne tanker og følelser etter en lang sykdomsperiode. Støtten fra familie og venner var enorm, men også de blir slitne av å kjenne på sorg, frykt og maktesløshet så lenge. Jeg tror mange som får kreft bruker mye krefter på å ikke være en belastning for sine nærmeste. Men det lille du har av krefter strekker ikke så langt. Og så blir du lei deg for det også. Det du trenger aller mest er hjelp til å bygge opp kraften og troen i deg selv igjen. Du trenger å snakke med noen som vet akkurat hvordan du har det. Og som kan svare på spørsmål om det du trenger hjelp til, både fysisk og psykisk. Et slikt tilbud finnes faktisk ikke i Norge.

Hvilke forventninger hadde du?

-Jeg hadde lest om Maggie’s. Det virket så bra, men jeg turte ikke å ha høye forhåpninger. Jeg hadde frem til dette forsøkt mye som ikke hadde hjulpet. Det skal også sies at du etter lange behandlingsperioder blir godt kjent med sykehus. Og selv om sykehus er det tryggeste stedet å være når du er syk, er det også et vanskelig sted å være når du forsøker å bli frisk. Tradisjonelle sykehus er laget for så effektivt som mulig å behandle sykdom, men det er ikke nødvendigvis et godt sted å være når du skal bygge deg opp igjen etter sykdom. Jeg satt i taxien på vei til et stort sykehus i London og var usikker på hva som ventet meg.

Hvordan var det å komme frem?

-Det første jeg så var et stort, industrielt og lite hyggelig sykehusbygg. Men rett ved siden av lå det et koselig, oransje hus med en grønn hage foran. En liten sti førte gjennom hagen og opp til inngangsdøren. Kontrasten til det store sykehuset ved siden av gjorde et stort inntrykk på meg. Jeg skulle ikke tilbake til et sykehus, men til et sted som lyste håp og varme. I døren ble jeg møtt av en person som ikke tok i mot meg som pasient, men som en venn. Jeg ble vist vei til en stor, åpen romløsning med fantastiske farger og innredning. Rundt det store kjøkkenbordet sto det gode stoler som mykt omfavnet deg når du satte deg ned. Tekannen sto dampende på bordet. Lyden av lavmælte samtaler hørtes fra bordene innimellom knitringen fra et åpent ildsted. Et lite bibliotek og små sittegrupper, tilpasset både samtaler og tid for deg selv, skapte en atmosfære jeg ikke har opplevd noe annet sted. Under mitt første besøk ble jeg sittende og snakke med Laura ved kjøkkenbordet. Da jeg dro derfra etter noen timer tenkte jeg ”er dette mulig”? Den tanken vokste i meg og ble til en følelse av at alt faktisk er mulig, selv når det føles aldri så mørkt. Den følelsen har aldri forlatt meg siden mitt første besøk hos Maggie’s.

Er Maggie’s først og fremst et fagmiljø eller et møtested?

-Det er begge deler, og det er det som gjør det så unikt. Det er et godt sted å være, hvor du også kan ha informative samtaler med høyt kvalifisert fagpersonell. I begynnelsen er det ikke så lett å skille personalet fra besøkende, fordi ingen går i uniformer. Stemningen er avslappet, men også profesjonell. Maggie’s møter dine behov, tanker og spørsmål på en måte som gir deg ny styrke og kunnskap. Du får hjelp til å snakke om og takle det som ikke alltid er så lett å snakke om. Hjelp til å sette lys på det som har blitt mørkt og vondt inne i deg. Bare det å snakke med noen som er vant til å snakke om døden, og om frykt og traumer relatert til det du har vært igjennom, er så viktig. Jeg lærte også om bivirkninger og senskader av behandlingen min, og hva jeg kunne gjøre med dem. Dette ga meg et fundament til å stå støtt igjen, og til å få tilbake styrken og tryggheten som jeg hadde mistet på veien.

Maggie’s er et sted der lite blir overlatt til tilfeldighetene?

-Ja, det er spesielt tilpasset mennesker som har vært gjennom lange og krevende sykdomsforløp. Arkitektur og innredning er gjennomtenkt ned til minste detalj. Fargene, rommene, lyset, stolene, koppene, dørhåndtakene, toalettene, bildene på veggen – alt er valgt ut for å gi opplevelse av harmoni, inkludering og varme. Maggie’s er for mennesker som ikke føler seg friske, men som på mange måter trenger det motsatte av et sykehus for å kunne bli bedre.

Det er ikke bare Maggie’s som har hjulpet deg, nå hjelper du også Maggie’s?

-Jeg er en av mange som er engasjert i arbeidet med å få Maggie’s til Norge. Det trengs virkelig med tanke på hvor mange som får kreft, og hvor mange som igjen berøres av dem som får kreft. Maggie’s-sentrene er bygget i tilknytning til sykehus som tilbyr kreftbehandling, og vi satser på at det nye sykehuset i Stavanger blir det første som får sitt eget Maggie’s. Deretter er målet å etablere Maggie’s i de største byene i Norge. Erfaringer fra utlandet viser at et tett samarbeid mellom Maggie’s og sykehuset gir helsepersonell verdifull avlastning, samtidig som det gir kreftrammede et helt nytt og unikt tilbud som ikke finnes ellers. Maggie’s handler om hjelp til å komme tilbake til et normalt liv, eller hjelp til å leve det livet man har igjen på best mulig måte. Begge deler er så viktig for mennesker som rammes av kreft, deres familier og samfunnet vi lever i. Ved hjelp av Maggie’s-sentre kan vi gi livsviktig hjelp, støtte og kunnskap når livet føles mørkt. Så mange som en av tre vil få kreft i Norge, og de aller fleste vil bli berørt av sykdommen som nær familie eller venner. Derfor er Maggie’s noe som angår oss alle.

Les mer om Maggies her og maggies.org

Maggie’s er en veldedig stiftelse, som er avhengig av ekstern støtte og engasjement. Selvaag oppfordrer alle til å bidra til dette verdifulle initiativet, som forhåpentligvis snart kan bli en viktig del av helsetilbudet for kreftrammede i Norge.